Utskriftsvennlig versjon

Advarsel! Nytt skummelt virus i omløp

Publisert: 25.09.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Norsis (Norsk senter for informasjonssikring) advarer om et nytt og agressivt virus som kan gjøre stor skade.
Advarsel! Nytt skummelt virus i omløp

Viruset har allerede vært i omløp i en god stund, men det er først nå at viruset er oppdatert med norsk språkdrakt. Det er heller ikke første gang vi ser noe som er laget på norsk, men denne gangen er språket og utførelsen slik at mange flere vil kunne gå i fella.

Om datamaskinen din blir utsatt blir den låst og på skjermen din blir det vist en side som utgir seg fra å være fra politiet. Det de ønsker er å skremme deg til å betale en bot for å ha sett på eller å ha distribuert ulovelig barneporno.

Blir du infisert er det i dag ingen enkel måte å bli kvitt viruset på. For veldig mange betyr dette at alt innhold må slettes og maskinen installeres fra bunnen av. Det betyr at om du ikke har sikkerhetskopier av bilder og dokumenter så risikerer du å miste alt.

NorSIS anbefaler

  1. Du skal aldri betale for å få last opp maskinen.
  2. Du må ta jevnlige sikkerhetskopier samt sjekke at diusse virker for å slippe å miste viktige data ved angrep eller destruktive feil.
  3. Pass alltid på at både operativsystem, programmer og antivirus er oppdatert.

Er det krise og du frykter å miste viktige data, ikke gjør noe overilt. Ta kontakt med en lokal dataekspert for å se om de kan bidra til å få ut dine dokumenter og bilder. PCInfo.no har ved flere slike angrep klart å hente ut personlige dokumenter for rammede, og i noen tilfeller har det også vært mulig å redde en installasjon. NB! Dette gjelder for andre lignende angrep som oppfører seg på samme måte, vi har enda ikke befattet oss med virsu som er omtalt her og kan ikke påberope oss å gjøre dette før vi er sikker.

Les mer om saken på http://norsis.no/nyheter/2012-09-25-ransome.html og på http://www.dinside.no/902917/slik-redder-du-data-etter-virusangrep