Opphavsrett forklart

Publisert: 06.04.2018

Bruker du et bilde uten tillatelse må du være forberedt på en økonomisk reaksjon. Det samme gjelder for bruk uten tillatelse på annet materiale hvor noen har rettigheter etter åndsverksloven. Film, artikler, bøker, kunst, det er mange emner som faller under åndsverkloven. Kjenner du til hvilke lover og regler som gjelder? Står du på tørr grunn?
Opphavsrett forklart

Når man lager nettsider for bedrifter møter man mange bedrifter som har falt for fristelsen til å benytte Google søk når de skal finne bilder til sin nettside. De tror rett og slett at det som ligger på nettet er fritt tilgjengelig for de å bruke som de vil. Slik er det altså ikke. Selv om bilder ligger åpen tilgjengelig på nett og det er lett å laste de ned til egen maskin er de fleste bilder beskyttet. Nøkkelordet her er opphavsrett. Om det er kunst, malerier eller foto har disse en opphavsmann, eller kvinne. Som opphavsmann har man automatisk opphavsrett til det man selv har laget. Du trenger altså ikke registrere deg i noe copyright register eller lignende. Ditt verk er ditt, punktum. Åndsverksloven som regulerer dette kan du lese her: Åndsverksloven.

Hvordan blir du oppdaget om du bryter åndsverksloven?

Det finnes i dag mange verktøy som ser etter overtramp. Profesjonelle selskaper har en portefølje med mange bilder som selges på nett via stockphoto og andre. De har verktøy som hele tiden skanner nettet etter steder hvor deres bilder er brukt. Det samme gjør også andre bildebyråer. Andre fotografer som f.eks. meg selv benytter spesielle søketjenester for å se etter egne bilder. Ved å laste opp et bilde blir det analysert og så søkes det på nett etter bilder som ligner. Jeg har selv funnet flere nettsteder som har benyttet mine bilder uten lov. De har alle godtatt mine krav når dette ble forelagt de. Slike systemer som dette er allerede blitt ganske smarte, men det er forventet at akkurat slike funksjoner blir kraftig forbedret i nær fremtid. Kunstig intelligens som er å finne i fler og fler funksjoner er spesiellt gode på slike sammenligninger.

Konsekvenser ved brudd på åndsverksloven

Brudd på opphavsretten reguleres av åndsverksloven. Eier av ophavsretten står sterkt. Det er vanlig å fakturere dobbelt takster dersom et bilde er brukt uten tillatelse. For profesjonelle fotografer er for eksempel Frilandssatsene en rettesnor. For fotografer som opplever at bildene er misbrukt er det mange ganger vanlig at også krediteringen av fotografen mangler. Denne manglen er noe som også utløser ytterligere krav, gjerne enda en gang salgsprisen. Grunnen til dette er at ehver som lever av sitt verk er avhengig at publikum ser hvem som står bak slik at det er mulig å ta kontakt med forespørsel om oppdrag. Våre bilder er våre utstillingsvinduer.

Finnes det gratis bilder du kan bruke?

Ja, gratis bilder finnes. Mange fotografer, både profesjonelle og amatører har publisert noen av sine bilder med noe som kalles Creative Sommons lisenser. Dette er lisenser hvor fotografen tillater at sine bilder brukes i forskjellige situasjoner. Også her gjelder det å holde tungen rett i munnen. Det er nemlig ikke sikkert at ditt ønskede bruk likevel er lovlig. Creative Commons lisensene finnes i forskjellige varianter som beskriver på hvilken måte du kan bruke materialet. Noen er slik at de kan brukes så lenge det er "ikke kommersielt bruk", andre krever kreditering, mens andre er igjen helt åpne og du kan gjøre hva du vil med bildet. Husk bare, det er DITT ansvar å sørge for at du vet hvilke rettigheter bildet har. Les mer om dette her: Creative Commons.  Søk etter bilder med Creative Commons lisenser her.Denne artikkelen er inspirert av en artikkel publisert av medielabben.no. Artikkelen på medielabben finner du en svært god video som forklarer dette me bilderettigheter på en enkel måte. Det finnes også mange eksempler og flere kilder der so mer verdt å få med seg. Les saken på medielabben.no