Utskriftsvennlig versjon

Dropbox til dine dokumenter

Publisert: 12.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Dropbox har blitt et av nettes store vinnere på tjenester for nettlagring. Med Dropbox får du 2 GB  gratis lagringsplass på nett, og om nødvendig kan du kjøpe mer plass sendere. Det er flere gode grunner til å bruke Dropbox, og akkurat nå skal vi se på hvordan du kan lagre dine dokumenter automatisk i Dropbox.
Dropbox til dine dokumenter

Med 2 GB gratis lagringsplass kan man komme ganske langt for de aller fleste. Skulle du fylle denne plassen med dokumenter og regneark i den mest vanlige størrelsen (2-400Kb), har du plass til svært mange. Gjør du dette har du flere fordeler; Automatisk backup og versjonshistorikk(Du kan hente tilbake tidligere versjoner av samme dokument) på dokumentene. Dette alene gjør Dropbox til et svært interessant verktøy.

Dette "trikset" fungerer i Windows XP til Windows 7 i dag, men fremgangsmåtene og noen drøftinger er litt forskjellig. Når vi fikk Windows Vista gjorde Microsoft en endring i hvordan vi lagrer dokumenter og filer tilhørende de forskjellige brukerne. Den aller viktigste i vårt eksempel i dag er at de flyttet "Mine Bilder" mappen ut av "Mine Dokumenter" mappen. Mine Bilder mappen kan nemlig bli svært stor og raskt fylle din Dropbox og mere til. De flyttet også andre mapper som Mine Videoer ut av Mine Dokumenter. På den måten er dermed Mine Dokumenter "ryddet" for mapper som tar stor plass. De som har Windows XP OG som har mye filer i mappene omtalt, kan bruke verktøyet TweakUI til å gjennomrøre flytting av disse mappene.

Når Windows installeres oppretter den en mappe hvor hver bruker får en egen mappe til alle sine filer. Her ligger dokumenter, instillinger, skrivebordet, e-post og alt av filer som brukeren trenger.
Windows XP kaller denne mappen for "Dokumenter og Innstillinger". Standard bane for meg ble derfor ofte: c:\dokumenter og innstillinger\
Windows Vista og 7 kaller denne for "Brukere"
I denne mappen ligger det en mappe med navnet til hver bruker av maskinen. Det er i denne mappen vi finner mine dokumenter og alt mulig annet rart i hver sine mapper.

Når man innstallerer Dropbox ble den tidligere installert i "Mine Dokumenter", senere ligger den rett i brukermappen(navnet ditt). Sjekk at dette er tilfelle hos deg før du fortsetter, hvis ikke, flytt den rett i brukermappen din.

Passering av mine dokumenterNår dette er gjort, klikk med høyre mustast på mappen mine dokumenter og venstreklikk på egenskaper i bunn av menyen . Da får du opp egenskaper for mine dokumenter. Øverst ser du flere arkfaner, og på en av disse skal det stå Plassering. Det er her hvor du oppgir rett plassering av dokumenter mappen. Ser du på bildet mitt til høyre så har jeg plassert min mappe i Dropbox. På den måten når jeg i fremtiden lagrer noe i mine dokumenter som alle programmer gjerne vil, blir filen automatisk også lagret i Dropbox med da backup på nettet pluss at jeg får versjoner etc. En annen fordel er at jeg har flere pc'er som jeg har gjort det samme på. Når jeg lagerer et dokument på hjemme maskinen min og etterpå reiser på kontoret, så ligger filen der klar til å fortsettes på. Perfekt for hjemmekontor.

De som ser godt etter på filbanen ser også at jeg har dokumenter og dropbox på en annen bokstav enn C. Dette kommer av at jeg bruker en SSD disk til å ha systemet mitt på. SSD står for Solid State Disk, og betyr at dette er en RAM disk uten bevegelige deler. Den er svært mye raskere å starte opp på når Windows og systemet ligger der. Men, SSD disker har begrenset kapasitet i lagring, og store disker er veldig dyre. Derfor ligger alle dokumenter og mange programmer installert på en egen harddisk.