Utskriftsvennlig versjon

Fake Virus Alert

Publisert: 23.05.2011 Saken oppdatert: 27.01.2015

I dag ringte en kunde meg fortvilet! "Jeg har fått virus, det er overalt!"
Fake Virus Alert

Hun hadde fått opp en melding på sin maskin om virusinfeksjon, og fikk ganske skremmende meldinger. Nå har jeg fjernet virus for denne damen før, så hun visste jeg kunne hjelpe. Jeg svarte med "ikke rør noen ting på maskinen din, så forsøker jeg å lomme inn med fjernstyring". Det er ikke alltid det går hvis man er infisert, da er det bare å troppe opp. Virusene er nemlig flinke til å hindre programmer som kan stoppe de i å kjøre. Vel inne på hennes maskin ble min misstanke bekreftet, det er det etterhvert beryktede "Securitry Tool og Fake Alert" programmet som kjører. Dette er da noe som oftest blir omtalt som en trojaner, da det utgir seg for å være et reelt virus program, men er problemet selv.

Hadde kunden i dette tilfellet klikket videre på cancel eller remove all som det står, kunne dette være anledningen viruset trengte til å trenge seg dypere inn i hennes datamaskin. Da hadde problemet vært mer tidkrevende å løse.

I dette tilfellet stoppet hun opp akkurat i tide og fikk hjelp, og sparte dermed både tid å penger på å få fjernet viruset hos en spesialist.

Mitt råd er alltid: Kjenn ditt antivirus program, vit hvilke farger og hvilket utseende dens bokser har. Gjør du det, er det vanskeligere for trojanerne å utgi seg for å være ditt antivirus program, og det er lettere for deg å avvise svindleren.

Hvordan unngår du å få slike meldinger?

Hadde jeg visst det kunne jeg blitt ganske rik... Men det er et par huskeregler: Ikke stol på alt som du ser der ute på nettet. Ikke stol på at alle vinduer som spretter opp og lover eder og galle er ærlige. Når du "surfer" på ukjente nettsider som du finner gjennom Google eller andre steder, da er det også større mulighet for at du kan komme borti svindlere. Akkurat som hjemme, holder du deg i hjembygda kjenner du de fleste, men reiser du til Oslo eller en storby, da må du passe bedre på.