Utskriftsvennlig versjon

Hold din PC kjølig

Publisert: 11.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

PC kjøling er noe som er viktig for enhver PC, liten som stor. Både stasjonære pc'er og bærbare kan få en tidlig død av en overoppheting.
Hold din PC kjølig

Ettersom kravet til stadig bedre og raskere datamaskiner har økt, har også produksjonen av varme økt. Varme er ikke farlig, dersom den kan holdes på et akseptabelt nivå. Det er akkurat som på en bil, blir det for varmt skjærer det seg. Når en pc blir for varm kan man rett og slett oppleve svimerker på Cpu eller hovedkort. Det kan også medføre at sveis/loddepunker til hovedkortet smelter og forsvinner, og dermed er løpet kjørt.

En bil har en radiator hvor bilens kjøleveske passerer en stor vifte som blåser kjølig luft og avkjøler vesken som igjen kjøler med motoren. Det finnes forøvrig tidlige motorer hvor man kun hadde luftkjøling som man også ser på motorsykler. Da har disse motorene kjøleribber som drastisk øker overflaten for å bli kvitt varme. Akkurat det samme ser vi i en pc. Det startet med køleribber før man gikk over til vifter som sørger for nok luft til å kjøle med. Nøkkelordet her er "nok luft".

Veldig ofte blir datamaskiner plassert bak, under eller i skap. Da kan du selv tenke deg hvor stor tilgang den har på tilføring av ny og kjøligere luft. Plasserer du maskinen slik, sørg for tilstrømmning av ny luft. Det samme er også blitt et stor problem for mange unge i dag som har bærbare maskiner. De er med over alt, og blir derfor plassert på steder hvor de definitivt IKKE bør plasseres. Ta en kikk under din laptop, så og si alle(Det finnes unntak) har viktige luftinntak under maskinen. Den bærbare har også små ben som gir en klaring til underlaget, dersom den plasseres på en plan flate. Lar du maskinen stå i sofaen, da synker føttene ned slik at luftinntaket forsvinner. Da er faren for overoppheting stor. Det samme gjelder om du setter den i sengen, i fanget, eller på en annen flate som ikke er har og plan og sm sikrer luft tilførsel under maskinen.  Her finnes det enkle brett å få kjøpt til dette. IKEA har et som er rimelig og praktisk å bruke.

Fortsetter....