Utskriftsvennlig versjon

Hva er Facebook?

Publisert: 17.02.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Facebook er et nettsted hvor man kan holde kontakt med familie og venner.
Hva er Facebook?

På Facebook kan man dele bilder og kommentere, sende hverandre meldinger og historier. Fordi hele vitsen med Facebook er kommunikasjonen mellom mennesker, gjennom internett, kalles dette et sosialt medie. Sosiale medier er det etter hvert blitt mange av, og det kommer stadig nye vri'er som forsøker å kapre vår interesse.

En av årsakene til at Facebook har blitt så populært, er at det er ganske enkelt å bli medlem og ta i bruk. Selv om det finnes mange funksjoner som gjør det hele litt avansert, kan man starte i et tempo og på en måte som passer en selv. Man kan også lære mens man holder på.

Facebook er gratis, og dette er også en av nøkkelfaktorene til at det har vært så lett å kapre så mange brukere. Men tro ikke at selv om det er gratis at du IKKE gir noe tilbake til Facebooks eiere! Mange sider på internett er fulle av reklame, og dette gjelder også for Facebook. Hvis du ser på den reklamen som dukker opp på sider der hvor du er logget inn, vil du se at annonsene passer til deg, både dine interesser, og kanskje også din situasjon i livet. Når du bruker Facebook avslører du for eierne masse teknisk informasjon som alder, bosted etc. og også veldig mye annet gjennom meldinger du skriver, og ting du klikker på. Facebook samler inn dette og lager statistikker som igjen viser de hvilke annonser som passer best til deg. Skriver du mye om hester og hestehold, vil du trolig også få annonser på siden som passer til dette. På denne måten vet Facebook ofte mer om brukerne enn de selv er klar over, og bruker dette til å tjene penger gjennom annonser og også salg av informasjon til partnere. Dette er noe du selv samtykket til når du registrerte deg på Facebook.

Facebook kan gjøre mange ting, og det kan være vanskelig å vite hva som er hva etterhvert. Hvem kan lese meldingene dine? Vet du det?

Facebook består av vegger. På norsk kan vi også kalle en vegg for en oppslagstavle. Alle har hver sin vegg. Man kan skrive på sin egen vegg, eller på en vegg til noen man har som venn. Skriver du på en venns vegg, vil alle den vennens venner kunne lese det du skriver, ikke bare felles venner. Skriver du på din egen vegg, vil bare dine venner kunne lese det du skriver.

På Facebook finnes det også forskjellige grupper og sider, og firmaer begynner nå etterhvert å etablere seg sider på Facebook. Dette kan være svært nyttig for mange, både private og lesere, men ofte lages det også sider for bedrifter som egentlig ikke har noen klar formening om hvorfor og HVA de skal bruke sin Facebook side til. Personlig har jeg svært god nytte av en side for folk som jobber med Webutvikling med samme verktøy som meg, vi utveksler metoder og tips som er nyttig i arbeidet. Det kommer ikke så ofte, gjerne med flere dager imellom, men det er nesten alltid nyttig. En annen gruppe jeg er med i er for en klubb hvor jeg trener karate. Her utveksles bilder og filmer fra trening, kommentarer eller også informasjon om kommende økter. Her kommer det mer informasjon, og ikke alt er så veldig nyttig, men ofte hyggelig. Jeg leser mer enn jeg selv bidrar, men skriver når jeg har noe fornuftig å komme med. Jeg er også med i en åpen gruppe hvor tidligere kamerater fra militærtjenesten har begynt å mimre litt. Det er hyggelig å utveksle erfaringer og minner fra den tiden, og det er spennende å følge med på hvordan noen av pådriverne arbeider for å finne noen av troppens medlemmer man ennå ikke har klart å spore opp. Nyttig, nei, men veldig hyggelig og sosialt. De 2 første gruppene må man være medlem av for å få se innholdet i og kunne skrive til, det som er skrevet i de gruppene blir altså innenfor gruppen. I den åpne gruppa kan hvem som helst gå inn og lese hva som står der.

En side er ofte en slags åpen gruppe for de som er interessert. Bedrifter bruker ofte sider for sin bedrift. På en side kan man kommentere og lese informasjon, og det ligger helt åpent. Man blir ofte medlem ved å LIKE siden. Ved å like siden oppretter man et slags abonnement hvor informasjon fra stedet man liker automatisk vises når man logger på Facebook.

Nyhetslisten er det som åpnes når man logger seg på Facebook. Da får man se alle aktuelle nyheter som har skjedd siden sist. Når noen av vennene dine skriver på sine eller venners vegger, havner de også i din nyhetsliste fordi du er venn med disse. Nyhetslisten vil ofte endre seg rast da den til enhver tid viser hva som skjer i ditt nettverk av venner og grupper. Du kan endre på abonnementsinnstillingene til de forskjellige sakene som vises i nyhetslisten for å tilpasse den dine ønsker og behov. F.eks. kan man stoppe alle forespørsler om spill etc.

Fornuft er et nøkkelord når du bruker Facebook. Det er opp til DEG hva du skriver og legger ut der, men husk at du IKKE har full kontroll på hvem som faktisk leser det du skriver. Hvis du skriver noe om sjefen eller jobben, ikke bli forbauset hvis du får en kommentar fra det holdet i etterkant. Det finnes flere eksempler på folk som har mistet jobben sin etter en ubetenksom kommentar på Facebook. Legg ALDRI ut noe du ikke kan står for nå eller i morgen. Det du gjør på Facebook er som en tatooering, det er vanskelig å angre eller gjøre om etterpå, og blir hengende på deg om du vil eller ikke.

Personlig er jeg ikke noen stor Facebook fan eller bruker. Jeg forundres ofte av hva folk finner på å legge ut der. Men jeg ER en bruker, og jeg synes det er et nyttig verktøy både for å holde kontakt med og få en oversikt over hva som skjer i mine vennekretser. Jeg bruker det til og med i sport og arbeidet med hell.