Utskriftsvennlig versjon

Hva er defragmentering, og hvorfor defragmentere!

Publisert: 02.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Defragmentere er et ord som for mange høres veldig teknisk og datanerdet ut. Når du så blir fortalt at det lønner seg å defragmentere, forstår du hvorfor?
Hva er defragmentering, og hvorfor defragmentere!

En harddisk er som en gammeldags platespiller. Det er et spor som snurrer rundt disken frem til den er full. En harddisk kan både leses og skrives til. Når en datafil slettes fra den platen den ligger på, etterlater den seg et tomt hull som er klar for skriving av en ny fil. La oss si at du ved sletting lager en åpen plass på 500 tegn. Så jobber du med Word eller et annet program og velger å lagre. Da leter maskinen etter ledig plass, og finner åpningen du laget når du slettet. Datamaskinen starter lagringen av filen i dette tomme området, men fordi det ikke er plass nok, fortsetter den i neste tomme åpning. Til slutt fyller den i et tomrom, men fyller bare halvparten. Når filer slettes og lagres på harddisken blir det utrolig mange små slike huller rundt om på platen. Det er også automatiske prosesser som lagrer og sletter filer. Loggfiler for e-post, eller andre prosesser, Innstillinger i et dataprogram lagres, eller virtuellt minne lagres og slettes på harddisken. Temporære filer fra internett besøk blir det også en god del av. Alt dette er med på å dele opp den ledige plassen på harddisken din til mane filer ligger lagret som mange små biter.

Fragmenterte filer kan være i mange biter. PCInfo.noTenk deg bare at du skal lese et dokument på 2 sider. Dokumentet er EKSTREMT viktig. Likevel klarer din 2 åring å få tak i arket, og river eller klipper (2 åringer skal ikke leke med saks!!) dokumentet ditt opp i 100 små biter. Dokumentet er veldig viktig, så hva gjør du? Du samler sammen bitene og setter de sammen til ett dokument igjen. Å lese det som biter strødd på gulvet tar altfor lang tid. Defragmentering fungerer på samme måte, og har samme effekt. Ved å samle og sette sammen datafilene til en lang fil, blir det MYE raskere for datamaskinen å lese den finen når det trenges. Selv om det er slitasje på motoren forbundet med å defragmentere, blir det straks mye mindre slitasje i etterkant ved ordinær lesning. Dette kan du høre på harddisken, legg øret intill maskinen dersom du har en stillegående harddisk.

Ordet defagmentering kommer av fragment, som er en bit av en større enhet. Ved å defragmentere setter man sammen bitene til en større enhet.

Defragmentering skal de fleste maskiner i dag kunne håndtere på egenhånd, men ofte viser det seg at det er store forskjeller i hvor godt og effektivt dette er. Det kan lønne seg å ta kontroll på dette selv. Piriform Defraggler er et verktøy jeg bruker ofte, for den er enkel å bruke, samtidig som den har viktige funksjoner. Man kan defragmentere bestemte filer. Man får også en rapport over mest fragmenterte filer. En sjekk hos meg viser at en kræsjrapport fra et program er lagret i hele 5647 biter. Det er mange biter å samle sammen det!

Når skal du defragmentere?

Filfragmenter i blokker. PCinfo.noTja, det kommer helt an på din bruk det, men en god regel synes jeg er hver 2. uke. Noen ganger har man gjort større jobber med flytting av data, man har lagret mye nytt, slettet eller ryddet på harddisken etc,  og da kan det være lurt å foreta en defragmentering. Jeg mener også at det er lurt å ha en regel på å foreta en opprydning FØR defragmenteringen. Da kjører jeg CCleaner som sletter mange unødvendige småfiler rundt om på systemet. Den tømmer papirkurven, sletter midlertidige internett filer og andre midlertidige filer man ikke trenger. Ingen grunn til å defragmentere alle de :-)

Sikkerheten med defragmentering

Selv har jeg ikke opplevet noen problemer med dette på mange år, men det er noen faremomenter selvfølgelig. Det er lurt å foreta en diskkontroll før defragmenteringen, er det feil på disken, vil dette kunne forværres ved at defragmenteringen stresser området med feil. Alle harddisker har feil, men de fleste er ubetydelige og lar seg fikse med en disk kontroll. Oppdages det feil man ikke får fikset, bør man ta sikkerhetskopi av viktig data på disken før man gjør noe som helst annet med den. Harddisk feil er den mest vanlige årsaken til datahavari, og mange opplever tap av viktig data i forbindelse med dette. Feilkontroll og defragmentering er med på å forebygge dette når det blir brukt på rett måte.

Defragmentering av SSD disker

... er ikke anbefalt. SSD disker består ikke av bevegelige deler, og fungerer anderledes enn ordinære harddisker. Ekspertene påstår at dataene på SSD disker leses like rast uansett, og at defragmentering er med på å senke levetiden på SSD disken. En SSD disk består av minne enheter som etter et visst antall overskrivinger rett og slett dør. Defragmentering vil derfor skrive til disken veldig mye og medføre at levetiden reduseres.