Utskriftsvennlig versjon

Hvordan kan du bli infisert med virus?

Publisert: 09.06.2011 Saken oppdatert: 27.01.2015

Stadig vekk skjer der, og ofte vil den infiserte si at nei de er godt beskyttet de, jeg har ikke gjort noe som kan gi meg virus.. 

Men likevel blir mange infisert. Det er nesten som i det virkelige liv, du kan ta en del forhåndsregler, og det hjelper, men du er aldri helt trygg for at du pådrar deg en bakterie eller et virus. For, som i den virkelige verden både muteres og endrer virus karakter for å kunne snike seg inn hos deg.

Men jeg har ikke.... sier du, men joda DET har du.

Det er mange måter du kan få et virus på, og det tar ikke lang tid. Det er ikke en CD eller en DVD du putter inn som skal surre og gå for at du skal pådra deg f...skapet. Et skarve øyeblikk, en bitteliten fil, som et støvkorn på nesetippen din sniker viruset seg usett inn. Vel inne begynner det å gjøre jobben sin. Nesten som en tyv som åpner døren på innsiden åpner et virus som har kommet seg inn hos deg døren og slipper inn flere banditter som skal hjelpe kjeltringene med å "TA deg" skikkelig.

Kort fortalt, En USB brikke kan inneholde uhorvelig mye informasjon, og er meget praktisk, men pass på. Kjør i hvert fakk ikke autorun fra disse.

Websider, er en av de mest vanlige spredningsmetodene i dag. Både sider man har, og sider hackes og ondsinnet kode legges inn. Slik kode kjører i bakgrunnen, og du vil ofte ikke merke hva som skjer. Er siden hacket, betyr det at eieren heller ikke er klar over at noe har skjedd der. Ofte kan en hacket side se helt korrekt ut, og gjøre akkurat det den skal, i tillegg til å infisere din maskin.

E-post er selvfølgelig også et yndet sted å spre sin skiiit. Mange går i fella når de får en e-post med et vedlegg som lover både det ene og det andre, eller er veldig morsomme.

Mangel på oppdaterte sikkerhetsprogrammvare og operativ system er også blitt et yndet sted å spre infekskjoner. Er du riktig uheldig, eller har du vært altfor sløv, sniker banditten seg inn mens du "sover" gjennom et sikkerhetshull du burde ha tettet med en sikkerhetsoppdatering.

Offentlige nettverk med fri pålogging, skal man også være forsiktige med. Pass i det minste på å tette igjen åpningene i din datamaskin når du er på der. I Windows 7 skal du, når du kobler til et nytt nettverk, få spørsmål om dette er et privat nettverk, er du på jobben, eller er du på en offentlig plass. Og så hjelper systemet deg med å holde dørene igjen.

Jeg tror det viktigste her er en smule sunn fornuft, litt ydmykhet og å oppdatere så snart en ny oppdatering kommer. Så får vi slite med at maskinen vår blir tregere og tregere for hver oppdatering, bare vi slipper virus, trojanere, malware og annen f...skap.