Utskriftsvennlig versjon

Kjølig og stille PC

Publisert: 23.11.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Kjølepasta er et avgjørende element for å sikre optimal kontrakt mellom prosessor og kjøleren. Det er avgjørende at dette utføres riktig. 
Kjølig og stille PC

For ikke så lenge siden kom det en kar til meg etter å ha bygget seg pc for første gangen. Han slet med at temperaturen ble for høy under bruk. Med skikkelig kjøling skal ikke temperaturen bli høy dersom man har et ok utstyr og bruken ikke er ekstrem. Er prosessoren overklokket teller det som ekstrem bruk :-)

Har man utstyret på plass, det er nok av tilstrøming av luft ( en gang besøkte jeg noen som hadde lukket pc'n sin inne i et tett skap. Den sto der som en varmeovn og varmet opp sin egen luft mer og mer....), da må man se på montering av utstyret. Ofte kan det være noe skikkelig hærk å få på plass kjøleribba med vifta og man vrir frem og tilbake.kjølepastaen blir da trykket utover, og det er vel og bra, men hvor mye skal det være? 

For mye av det gode er for mye av det gode, også når det gjelder kjølepasta. Laget mellom prosessor og kjøleenheten skal bare være så sykt at det sikrer full kontakt de imellom, og en god overføring av varme fra prosessoren til kjøleribbene. Ble det for mye kjølepasta, ja da blir det fort varmere fordi det ikke blir overført nokk varme som kan kjøles ned med vifta. Laget imellom skal være svært tynt for at dette skal bli suksess, og det kan ofte utgjøre 10 til 15 grader Celsius i forskjell.

Luftbobler kan også bli et problem, de isolerer mer enn de overfører varme. Når pastaen strykes jevnt og pent utover kontaktlaget på prosessoren kan man ofte få luftbobler. Man ser de ikke, men de er der. Derfor er det noen som sverger til metoden "en liten dert". Man legger igjen en klump, mindre enn en ert, midt på prosesssoren, før kjølerern settes på.Når kjøleribba presses på flyter og klemmes kjølepastaen utover fra senter og man unngår luft isolering.

Tenkt også på at en godt kjølt pc bruker mindre strøm og støyer mindre fordi den trenger lavere turtall fra viftene.

Studer CPU på bildet, så ser du et eksempel på en som fikk det for varmt!