Utskriftsvennlig versjon

Raskere pc ved å rydde i oppstarten

Publisert: 19.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Når Windows starter, starter den også en rekke programmer og tjenester som har bestemte funksjoner, men trenger du alle disse?   

Mange programmer du installerer på maskinen vil gjerne at de skal startes automatisk med maskinen. Spesiellt gjelder dette kommunikasjonsprogrammer og tjenster som antivirus osv.

Enekelte av disse som f.eks. antivirus MÅ du selvfølgelig la stå, men veldig mange av disse kan du stoppe, da de som regel ikke er i bruk eller trenges. Hvorfor er det nyttig å rydde i disse prosessene?

Minne

Din PC har 2 typer "minne".

  1. Harddisken hvor utallige programmer og dokumenter ligger lagret.
  2. Ram minne hvor datamaskinen lager informasjon om kjørende programmer og tjenester.

Harddisken din har som regel mer enn nok plass til det meste av det du har å lagre. Blir den full har det selvfølgelig ytelseskonsekvenser, men ikke av den typen vi snakker om her.
Ram minne er det minnet som er innstallert som minebrikker i datamaskinen din. Når datamaskinen starter lagrer den alt som skjer for øyeblikket i dette minnet. På en måte kan vi kalle dette for PC'ns korttidsminne. En PC har bare SÅ mye av dette minne, og når dette er fyllt opp, må datamaskinen bruke harddisken til å lagre korttidsinformasjon. Det sier seg selv at dette da tar mye lenger tid å utføre. Når mange programmer starter med Windows skal også hver av disse leses fra harddisken og legges i minnet. Mange slike operasjoner etterhverandre gjør at maskinen starter mye tregere enn den behøver samtidig som de legger beslag på minne og prosessor ressurrser.

Hvordan starter disse prosessene opp?

Alle Windows pcer har en mappe kalt oppstart eller "start up". Alle snarveier til programmer som ligger der, startes automatisk med maskinen. Her kan du også legge inn dine egne snarveier hvis der er noe du ønsker skal starte hver gang du logger inn, f.eks. e-post.

Andre prosesser kan startes fra registeres RUN seksjon og er ikke så lett å komme til som mappen over. Derfor der det lurt å beytte et 3.parts verktøy for å kontrollere dette. Det finnes flere gode verktøy som gjør jobben, og her er noen av de jeg anbefaler.

Når du bruker disse verktøyene KAN du også gjøre "ugang" på maskinen din. Dvs. du kan komme til å stoppe prosesser som er nedvendige for at viktige funksjoner skal fungere. Jeg har erfart at prosesser man IKKE kjenner til, de stopper man ikke før ETTER at man har googlet de og funnet ut hva de gjør. Man skal heller ikke stoppe brannmur og antivirus prosesser og man vil ha et sikkert system. Det er en god ide ¨stoppe en prosess om gangen, og se hvordan dette går. Ved feil så vet man i alle fall hvilken manglende prosess dette kommer fra. Flere av disse verktøyene lar deg også slå oppstarten av disse prosessene av og på. På dne måten kan du gå tilbake og få tilbake nødvendige prosesser i oppstarten.