Utskriftsvennlig versjon

Redd lommeboka, la ikke mobilen gjøre deg bankerott!

Publisert: 30.06.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Det er ferietid og mange reiser utenlands for å nyte sommeren. Når du kommer utenfor landegrensene, og spesiellt utenfor Skandinavia, svømmer det noen digre HAIER rundt i mobilsfæren og kan sluke deg med hud og hår om du ikke passer på.

Dagens mobiltelefoner, har nesten alle en eller annene form for kobling til nettet. Har du en smart telefon (Andoid, Iphone, Windows phone eller andre, er problemstillingen svært aktuell. Mange av de programmer du har lagt inn på telefonen er av en slik art at de med jevne mellomrom sjekker nettet for nye og oppdaterte data. Dette kan være f.eks. værmeldingstjenester. Når dette skjer lastes data ned til din telefon, og du kan få en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem.

Hvordan skal man så håndtere dette?

Lokale trådløse nett, og eventuelt å kjøpe et lokalt kontantkort kan ofte være løsningen. Ditt hotell, kafeer og andre slike steder har i stor grad kommet så langt at de deler ut et trådløst nett som kunder og besøkende kan benytte. Sjekk ut dette på de stedene du er, og sørg for å få passordet om det er noen slikat du lett kan koble deg til. Bruker du et trådløst nettverk, er det ingen kostnader som påløper din telefon regning. Alternativt må man noen steder betale for tilgangen. Pass alltid på å passe på at du er koblet til trådløst, og sjekk hvordan dette fungerer HJEMME før du reiser på ferie.

Dataroaming

Det er lurt å skru av dataroaming når du er utenlands. Da kan ikke telefonen din bruke mobilnettet til å hente data fra internett, og appene dine vil heller ikke oppdatere seg automatisk. Litt avhengig av hvilken modell du har skal man inn på innstillinger / nettverk for å finne instillingen det er snakk om. Når dataroaming er av, vil likevel data lastes ned dersom du er koblet til et trådløst nettverk, men da vil ikke det komme på din mobil regning.