Utskriftsvennlig versjon

Søppelpost

Publisert: 31.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Det sendes hver dag bortimot 40 milliarder, det er med alle nullene slik: 40 000 000 000, søppelposter, DAGLIG!!

Dataormer, virus, hacking, trojanere, kapring, det er MYE som kan komme ut av det søppelet du mottar på e-post. Andelen av søppelpost har i de siste årene ligget på rundt 90 % av alle e-post som sendes, men den skal også ha sunket betraktelig i det siste året.

Noe av grunnen til akkurat det er økt fokus på å stoppe spammere fra Politi og andre myndigheter. Det sies også at spam mengden har vært så stor at det har gått på bekostning av spammens effektivitet. Med effektivitet menes da andelen av folk som svarer på eller kjøper tjenester som følge av spam. Selv om det er en reduksjon er spammerne langt fremme teknisk, og de leter hele tiden etter nye måter å spre søppelet sitt på, spesiellt den delen av spam som er ondsinnet med fisking etter informasjon som passord osv. I det siste har vi sett en særlig økning i angrepene på de sosiale mediene som Facebook og Twitter.

For å ungå at innbokesn din fylles med spam og uønsket e-post er det viktig å ta noen forhåndsregler når du er på nett. Legg aldri igjen e-post adressen din på steder hvor du ikke er sikker på at den blir skikkelig behandlet. Lag deg eventuellt en egen e-post adresse til steder hvor du ikke helt er sikker på (det har jeg gjort). Klikk aldri på lenker eller bilder i e-post fra ukjente avsendere. Bruk spam funskjoner i ditt e-post program eller fra din antivirus leverandør, da deles de med andre som er med på å stoppe sprederne. Hold Windows og antivirus programmvaren din oppdatert. Jeg sjekker minst en gang i uken at den er oppdatert selv om dette er automatisk.