Utskriftsvennlig versjon

Sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet

Publisert: 21.11.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Vil bare minne på: "Det er bedre å være føre var, enn etter snar!" Det ordtaket er viktigere enn noensinne. Med stadig flere kontoer og passord å passe på, blir det lett at man tar den enkle utveien og "gjenbruker" et passord man har et annet sted fordi det er så veldig bra. Men desverre, det er IKKE bra!
Sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet

Fordi, det som skjer når du gjenbruker passord som faktisk trolig ER bra, er at du mangedobler sjansen for at passordet ditt kommer på avveie og at du får alvorlig trøbbel når det skjer. Får først noen tak i ditt passord, er de ikke sene om å straks forsøke å logge seg på med dine opplysninger andre steder. Hadde f.eks. samme passord på Gmail og på Facebook, og noen får tak i Facebook passordet, da vil de trolig sjekke gmail og komme rett inn der. Har du samme passord også på Dropbox eller andre slike tjenester, så vil svindlerne ha tilgang til de filene du har der. Du ønsker ikke det!!

Det er ikke lenge siden det var oppe i media at Foto.no hadde blitt hacket. Noen hadde brutt seg inn og stjålet databasen med konto informasjon. Der finnes navn, epost og passord. Slike opplysninger SKAL krypteres, slik at om noen får tak i denne filen, så klarer de ikke å få ut dataene. Foto.no hadde IKKE kryptert disse opplysningene, og skandalen var et faktum. Like etterpå kunne vi også lese i media at noen hadde forsøkt å logge seg på brukeres kontoer andre steder. For de brukerne av Foto.no som hadde forskjellige passord andre steder gikk dette veldig bra, alle andre (ganske mange) fikk en stort problem med å bytte passord.

Det finnes verktøy å bruke, jeg anbefaler KeePass Password Safe. Dette finner du på keepass.info og mer på Wikipedia om KeePass.