Utskriftsvennlig versjon

Sjekker du etter oppdateringer?

Publisert: 15.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

God sikkerhet et etterhvert blitt synonymt med å legge inn oppdateringer. Både Windows, antivirus og annen programmvare kommer med jevnlige oppdateringer. Dette skjer fordi det stadig oppdages nye sikkerhetshull som kan utnyttes. Er du sikker på at du er oppdatert?
Sjekker du etter oppdateringer?

Først og fremst er det Windows og antivirus programmvaren som bør være oppdatert. Antivirus bør oppdateres minst hver uke, helst oftere. Windows har såvidt meg bekjent ingen fast syklus med oppdateringer, men de kommer gjerne i "klædder" som de sier litt lenger syd for Vestby.

Både Windows og antivirus progammer kan settes opp slik at de håndterer dette selv, dvs. de sjekker datoen på siste oppdateringer, kobler seg til en server med oppdateringer og sjekker om det finnes ny informasjon der. Spesiellt antivirus programmene er i dag laget slik at de som standard gjør dette for deg, og laster ned og installerer oppdateringer automatisk. Men vet du at det er slik? Har du en sikkerhetspakke som må betales for eller fornyes, kan det hende du ikke har fulgt med i timen og har utgåtte systemer. Da er du sårbar.

Windows update er også slik at den kan installeres til å gjøre alt automatisk. Som standard skal den gjøre dette kl 03:00 om natten, men da må maskinen din stå på.

PCInfo.no Windows updateEn ukentlig sikkerhets sjekk utført av deg selv, er eneste måten som du kan være sikker på at du har den beskyttelsen du trenger. Lag en regel at hver mandag (fredager går med til å haste av sted til hytta) sjekker du datoen på Antivirus oppdateringene først. Eventuellt kan du bare klikke på oppdater knappen der. Etterpå kan du åpne Windows update, og sjekke der om det ligger noe å venter på deg. Jeg blir ikke forbauset om du får deg en overraskelse.... Og du, etter oppdatering, sjekk en gang til. Spesiellt Windows har det med å komme med en oppdatering på oppdateringen du nettopp la inn.

Jeg utfører sikkerhets sjekker for en rekke firmaer og privatpersoner. Veldig ofte møter jeg situasjoner hvor man tror man er sikret, men ved kontroll har det ikke vært sikkerhet der på flere år. Mange sikkerhetspakker har en abbonnemensfunksjon som roterer på 1 år. Passer man ikke på å fornye dette, er det svært mulig du står der uten særlig beskyttelse.