Utskriftsvennlig versjon

Utklippsverktøy

Publisert: 17.01.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Windows er full av nyttige verktøy, hvorav flere mange ikke vet om før de faller i fanget. Utklippsverktøyet er et av de.   
Utklippsverktøy


Hvor ofte har det ikke hendt at du har hatt lyst til å vise noe fra skjermen din akkurat NÅ til noen andre? Feilsituasjoner, korrigeringer osv. bruksområdene til utklippsverktøyet er mange. Men la oss ta to skritt tilbake og se det fra starten.

Det er noen som kjenner til knappen "Print Screen", og den stammer fra en tid hvor et trykk på denne ville skrive ut teksten på skjermen til papir. Etter Windows og grafiske brukergrensesnitt har dette endret seg. "Print Screen" (også "Prt Scr") er nå en knapp som få kjenner til. Trykker man på den, skjer det tilsynelatende ingen ting, men det er bare tilsynelatende. Maskinen din har nemlig noe som kalles en utklippstavle, og på denne "tavlen" ligger nå et bilde av innholdet på skjermen din. Det kan ikke lagres eller gjøres noe med før det settes inn i et annet program. Ved å lime inn i Word, Excel, E-post eller andre programmer kan man få ut dette innholdet og "gjøre" noe med det. Men, det er her utklippsverktøyet kommer inn og hjelper oss litt.

Utklippsverktøy

Dette verktøyet har nemlig flere av de funksjonene vi savner. Men, hvor finner vi det? Klikk på startknappen (bobla) og uten å gjøre noe mer, skriv "utklippsverktøy". Nå skal du se denne på toppen i startmenyen din. Du finner den også under tilbehør et sted om du har lyst til å lete på den tungvinte måten.

Utklippsverktøy har et lite vindu med noen få knapper. På knappen "Ny" kan du belge hvordan du ønsker å ta et utklipp. Av en del av et vindu, et helt vindu, eler hele skjermen. Når du så tar utklippet, ser du bildet i og får noen nye knapper i knappelinja. du kan nå velge å lagre bildet i et passende format, kopiere det for å line det inn et sted, eller sende det som e-post. Det er også knapper her til å tegne og merke bildet. Mange ganger kan det være kjekt å kunne sette en ring rundt noe, eller peke på noe med en pil.

Det eneste jeg savner med dette verktøyet er muligheten til å nedskalere bildet en anelse der hvor det skal brukes, ja jeg ofte bruker resultatene i web sider hvor plassen er begrenset. Men, du verden for et kjekt og praktisk verktøy.


Image for UtklippsverktøyImage for UtklippsverktøyImage for UtklippsverktøyImage for UtklippsverktøyImage for UtklippsverktøyImage for Utklippsverktøy