Utskriftsvennlig versjon

Windows Update

Publisert: 18.04.2012 Saken oppdatert: 27.01.2015

Det er vel knapt noen med en Windows pc som ikke har vært borti Windows Update. Litt mer om hva, hvorfor og hvorledes skal vi komme inn på her.
Windows Update

Hva er Windows Update?

Windows Update er et program på din datamaskin som har til oppgave å gi deg tilgang på tilgjengelige oppdateringer på oppdateringer til din datamaskin. Det er flere måter å stille inn Windows Update på slik at den fungerer slik du ønsker.

Hvorfor?

Ethvert dataprogram er som en sveitserost. Den er full av huller, ikke bare utenpå, men det er mange inni som man ikke ser. Det er først når man skjerer av noen skiver at hullene inni kommer opp i dagens lys. Dette kan vi overføre til dataprogramemr også. Det er mange hmmm, ikke feil, men uforutsette måter å bruke eller utnytte et program på som gjør at det kan ha uheldige effekter som bl.a. gjør maskinen åpen for hacking. De fleste av disse er ikke kjent av noen, men ettersom disse hulleene blir kjent og missbrukt, blir de tettet igjen. Når da disse hullene er høvlet bort, dukker det opp nye som man heller ikke hadde tenkt på. Derfor kommer det stadig ut nye sikkerhetsoppdateringer som tetter disse hullene. Og, det er svært viktig å tette et hull NÅR det er blitt kjent, fordi de som utvikler programmer for hacking vil dermed også forsøke å utnytte dette FØR du klarer å sikre deg.

Derfor skal du alltid oppdatere så snart dette er tilrådelig.

Hvorledes!

Man kan sørge for oppdateringer på mange forskjellige måter, den beste og enkleste er å benytte seg av automatikken, men det er også tilfeller der det kan være lurt å bruke alternativer.

Har man en stasjonær pc som er koblet opp mot bredbånd, er det like greit å ha på full automatikk. Da lastes oppdateringer ned og instllereres til fastsatte tider. Merk at slike oppdateringer kan medførfe at datamaskinen må restartes, og under full automatikk kan dette skje på upassende tidspunkter dersom du ikke passer på dette under instillingene. 

En bærbar maskin som brukes mye på farten med f.eks. mobilt bredbånd med bæde begrenset båndbredde og tilgjengelige mega/giga bytes for nedlasting bør også se nærmere på instillingene. Er du på mobilt bredbånd og uppdateringer settes i gang, ja da kan det gå veldig tregt. Samtidsig dersom du har et mobilt bredbånd med begrenset mengde man kan laste ned, kan dette fort ta opp mye volum. Personlig er min bærbare i denne kategori, og derfor velger jeg selv å laste ned og installere oppdateringer. Da blir jeg ikke forstyrret på hytta eller ute hos kunder hvor jeg trenger den hastigheten jeg har til rådighet.

På menyen under "Alle programmer" finner man Windows Update. Den kan du kjøre manuellt for å sjekke etter oppdateringer nå eller på passende tidspunkt. Når du åpner den ser du også flere valg på venstre side for instillinger og annet.

En kjapp gjennomgang av de forskjellige oppdateringsmodusene finner du her:

Automatisk

Microsoft ønsker at dette skal være helt automatisk, dvs. at den da kjører på et fastsatt tidspunkt, og laster ned oppdateringer klassifisert som viktige og installerer disse.

Automatisk nedlasting, manuell innstallering

Her vi oppdateringer bli lastet ned til oppsatt tid dersom din datamaskin er slått på og har nett tilgang. Når oppdateringene er nedlastet vil du få beskjed om dette og sprøsmål om du ønsker installering nå.

Automatisk sjekk etter oppdateringer, manuell nedlasting og innstallering

Update vil her sjekke om det finnes tilgjengelige oppdateringer og varsle deg om at det er tilfelle. Du må så selv på eget initiativ be om at de skal lastes ned, og etterpå installeres.

Avslått

I denne modusen har man stengt for både sjekking og nedlasting av oppdateringer. Det er vel absolutt ikke å anbefale med unntak for bestemte situasjoner hvor en pc ikke brukes normalt av en bruker.