I dag er nesten alle på nett. Netter er ikke lenger fornøyelser eller praktiske tjenester, men en nødvendighet. Og stadig flere tjenester flyttes ut på nettet. Mer enn noen gang før er nettsikkerhet blitt viktig. Svindel og hacking er blitt big business hvor din konto er honningkrukken.  Det er på tide du tar det alvorlig.

Her er 5 enkle tips til hvordan bli tryggere på nett

1.Bruk unike passord.

Hvis du bruker det samme passordet på mange steder kan det tilsynelatende være praktisk, men hvis et av disse stedene blir hacket er du i trøbbel.  Spesielt passord for e-post, Facebook og viktige kontoer bør ha egne passord. Jeg har sett mange dårlige passord i min tid. “Jamen, jeg må ha noe jeg husker!” sier de og setter et passord som tar 20 sek å hacke. Jeg kan garantere at du vil huske det når uhellet er ute og kontoen er tømt. SKJERP DEG og lag skikkelige passord.

2.Logg deg ut av nettsteder

..du er inne på når du er ferdig. Har du vært logget på banken eller andre steder med sensitiv informasjon pass på å logge av. Spesielt hvis du bruker andre datamaskiner eller enheter som ikke er dine er dette viktig. Lukk også nettleser du har brukt helt og holdent etter å ha logget ut, og da ikke bare den du var logget inn med, men alle instanser av nettleseren.

3.Oppdater programvaren

..din. Jeg vet det er slitsomt og irriterende med alle oppdateringer, men all programvare har feil. Noen av de feilene kan utnyttes av hackere. Hackere har “roboter” som scanner internett etter datamaskiner som kjører gammel programvare de kan utnytte. Når de finner disse har de ferdige rutiner for hvordan de skal utnytte dette og svindle deg. Kan du, benytt automatiske oppdateringer slik at du har litt mindre å passe på.

4.Pass deg for phishing angrep.

Phishing er når det “fiskes” eller lures for å få deg til å åpne ondsinnede nettsider eller vedlegg med bakdører. På den måten kan de stjele dine passord og innloggings detaljer. Akkurat dette har jeg nettopp skrevet om i et eget innlegg om svindel sms Husk at lenker som ser tilsynelatende trygge ut kan skjule et svindelforsøk. Får du vedlegg du ikke forventer? Spør hva det er før du åpner.

5.Sikkerhetskopiering

..er for feiginger, og de som er smarte eller ikke ønsker å miste viktig data. Selv om du er forsiktig er det vanskelig å ta alle hensyn. Derfor skjer det av og til at noen havner i uføre selv om man har tatt forhåndsregler. Jeg har selv opplevd dette. Heldigvis hadde jeg sikkerhetskopi, og det bør du også. En jeg kjenner fikk 4 år med skolegang “slettet” når datamaskinen ble kryptert. Da er det forsent å angre. En ekstern harddisk med god kapasitet som kun er tilkoblet når du sikkerhetskopierer er et trygt og godt alternativ. Husk at hvis du lar den stå koblet til blir den også kryptert i et angrep, og levetiden minsker.

Sunn fornuft har alltid vært en god greie. Det finnes ikke noe gratis, og ikke stol på det som skjer. Sunn skepsis vil jeg kalle det. Og antivirus, pass på at den er i orden. Du trenger ikke kjøpe dyre løsninger, i nyere Windows er den innebygget. Trenger du et godt alternatig til økt sikkerhet anbefaler jeg Malwarebytes som også tar uønsket aktivitet på siden av virusangrep. Den kan du prøve gratis eller kjøpe. sjekk ut malwarebytes.com. Jeg er IKKE sponset av dem :-)