I dag skal alle nettsider være mobilvennlige, det er opplest og vedtatt hvis du hører på ekspertene. Når det er sagt er det selvfølgelig grunner til å ikke gjøre sin nettside mobilvennlig, men de er så små og sjeldne at det bruker vi ikke tid på. Men, er din nettside mobilvennlig?
Er din nettside mobilvennlig?
Det er ikke sikkert du klarer å svare på det med det samme. Derfor har vi et verktøy som du kan benytte for å finne det ut.
Men, hvorfor skal du være mobilvennlig egentlig, hva er alt maset om?

FØLG MED I TIDEN

Det handler om å følge med i tiden. Verden er stadig i endring, og ny teknologi kommer og går. For 5 år siden trodde neppe folk at det kom til å være så mange el-biler i Norge. Og hva med selvkjørende biler, de er på full fart inn i trafikkbildet.

Det skjer stadig en teknisk revolusjon. For noen år siden skjedde det i mobilbransjen, noe Nokia sårt fikk merke når de ikke klarte å omstille seg. De sa til og med nei til å stå bak de første smart telefonene. Og vips var mange milliarder i verdier borte.

SMARTTELEFONEN FØRTE TIL EN REVOLUSJON

Smarttelefonene førte til en revolusjon på mange områder. Plutselig hadde man en portabel dataenhet som kunne løse mange oppgaver. Min første kjøpte jeg for å kunne ha en smart GPS løsning når jeg skulle kjøre bil i Europa. Den gangen kunne man se nettsider på mobilen, men det var ikke særlig behagelig. Vi hadde mobilløsninger for wap som ikke passet for det mye smart telefonformatet. Til å begynne med var det ikke så lett å ta det alvorlig. Det var få smart telefoner i omløp, og de var dyre. Dermed var det å utvikle ny web teknologi for smarttelefoner ikke så veldig farlig. Men, vi som bor i Norge bor i et land av “teknokrater” som elsker nye dingser. Smarttelefonene ble kjempepopulære og det tok ikke lang tid før de fortrengte andre mobiltelefoner. Dermed begynte man også å få nettsider som passet for mobil. Med mobil har man en e-post app som er populær, alltid tilgang til e-post. Samme med Facebook som i perioden har hatt en eventyrlig fremgang. Å få gode apper på mobilen har vært avgjørende.

MOBIL INFORMASJONSHUB

Mobilen har rett og slett blitt en informasjonshub hvor det meste av kommunikasjonen går innom. Uansett hvor du er plinger det i en telefon og noen får en e-post, en Messenger melding, en snap eller noe annet. Det er på mobilen det skjer. Når jeg sender en lenke til noen via en av disse kanalene er sjansen for at de blir sett på mobilen stor. Tror 80-20 regelen passer her. Dette gjenspeiler seg også i analyser av webtrafikk på hvor mange som besøker våre sider via mobil. Rundt 70 prosent (med en god del variasjon selvfølgelig) av treff på nettsider kommer via en smarttelefon. Det er ganske mye, og andelen stiger ettersom flere og flere får gode mobile nettsider.

HVA ER EN “MOBIL NETTSIDE”?

Det er en nettside som er tilpasset å vises på en mobil. Tekst, lenker og knapper er laget slik at det er lett å lese og å trykke med fingre på lenker. Samtidig er sidene slik at de tilpasser seg normale pc skjermer også. Hvordan er din nettside? Er den tilpasset? Visste du at Google lar de som har mobilvennlige nettsider komme foran de andre i køen når søkeresultater presenteres? Liker du å stå bak?

 

Sjekk om din nettside er mobilvennlig her