En kunde kom fortvilet til meg fordi hennes pc viste at du hadde mange infeksjoner på sin pc. Når hun forsøkte å starte et program fikk hun bare beskjed om at det var infisert av et virus og ikke kunne kjøres. Hun hadde helt rett, hennes pc var infisert, men ikke helt slik hun trodde…

Det er nemlig slik at noen smarte, sleipe kjeltringer har funnet ut at å skremme oss, det virker. For alle er redd for å få virus! Så de har laget en program som popper opp på din maskin når du er på nettet og besøker helt legale websider. Det er her 2 hovedmåter du blir infisert av dette falske antivirus programmet på:

Enten fordi din datamaskin ikke er oppdatert og derfor har visse sikkerhetshull som de utnytter. Da vil du rett og slett ikke merke eller behøve å gjøre noe før du plutserlig er infisert.
Den andre muligheten er at du får oppen boks på pc’n din som sier at du er smittet og som på en skjult måte lurer deg til å installere seg selv som en oppdatering eller lignende. Dette kan skje via nettsteder som intetanende er infiserte med ondsinnet kode på sin nettside. De er svært gode til å gi intrykk av at dette er en program du allerede har eller skulle hatt og at alt er i orden.
Når du så har gått i fella og har blitt smittet, ja da sitter du i klisteret. Denne trojaneren som du da har fått vil gjenta og late som om den skanner og finner mange infeksjoner av virus. Så vil den si at den kan fikse dette, men du må aktivere programmet. Med aktivering så mener den her at du må betale for programmet med ditt kredittkort. Din datamaskin er nå helt ubrukelig, og for hvert eneste program du forsøker å starte får du beskjed om at den filen er infisert. Vennligst aktiver antivirus programmet. Dersom du gjør dette og velger å aktivere, må du oppgi dine kredittkort detaljer til mennesker som lever av å svindle andre. Med andre ord, du sitter enda dypere i klisteret. Det eneste riktige å gjøre nå, er å ringe banken og sperre kontoen for transaksjoner. Mens vi er inne på det, så er det anbefalt å ha et kredittkort og ikke et bankkort når man skal handle på nett, man har flere sikringer og bedre beskyttelse da og kan komme bedre ut av en situasjon som dette. Ta kontakt med din bank for å finne ut hvordan man smartest og tryggest handler på nett. I vårt tilfelle har du uansett gått i baret og må snarest sperre kort og konto.

Om de er så uheldig å bli infisert, så fortvil ikke. Det er faktisk mulig å komme til “doktoren” og få fjernet smitten. En kyndig spesialist har tilgang til verktøy og kunnskap for å friskmelde din pc. Men selvfølgelig, det vil koste penger det også, å fjerne virus og skanne pc’er kan være tidkrevende.

Hva kan du så gjøre for IKKE å bli smittet? 100% sikker kan du faktisk aldri bli. Dette er et kappløp hvor de som lager virus i det ene øyeblikket har laget noe smart som lurer seg inn. Det viruset er farlig og skadelig helt til de som lager virusprogrammet blir kjent med det og oppdaterer virusprogrammet sitt for å kjenne igjen synderen. Så går dansen hvor man bytter på å være i front. I tillegg kommer også det aspekt hvor mange glemmer å laste ned oppdateringer til sin programvare og operativsystem. Også her er det små feil som svindlerne utnytter for å lure seg inn. Derfor må også disse jevnlig oppdateres på samme måtens som ed antivirus programmene.

Så hvordan være mest mulig beskyttet? Sørg for å ha et antivirus program som oppdateres ofte og helst av seg selv. Sørg for å oppdatere Windows (mac også, det er stadig flere virus på mac) og helst la oppdateringene skje automatisk her også. Kjenn ditt antivirus program, slik at om det kommer beskjeder om infiseringer etc, så VET du hvordan den beskjeden ser ut og kan avsløre eventuelle svindlere.

Ha en fortsatt virusfri dag :-)