Hun reiste på ferie i dag, og ringte meg frustrert, alle Megabaitene på mobilabonnementet var brukt opp før feriestart. “Har da ikke brukt mobilen så mye på datatrafikk” sa hun forarget, men jeg vet hvorfor…

Jeg sjekket nemlig mitt eget abonnements databruk og kom frem til at også jeg har brukt MYE datatrafikk uten å i det hele tatt tenke på det. Hadde jeg vært i utlandet hadde jeg vært skikkelig ille ute. Min datatrafikk på bare noen få dager var på 1400 Megabyte, hvorav mesteparten i helgen.

Helgen har i det hele vært en aktiv og flott helg. Det har vært aktiviteter og moro fra fredag til søndag kveld. Som fotoentusiast tar jeg bilder med et speilreflekskamera, men av og til er det hyggelig å kunne dele noe på facebook eller sende noe kjapt på en mail. Så derfor hender det at jeg i farta også tar noen bilder med mobilen, for det er vanskelig å få bildene fra speilrefleksen over på fjesboka i en fart. Ja da er mobilen kjekk å ha, og den har jo 12 Megapikslers oppløsning og artige funksjoner som panorama og seriefoto. Så som de fleste andre brente jeg av et par skikkelige runder med mobilen, la et eller 2 ut på fjesboka og tenkte ikke mer på det.

Ikke før i dag, for når jeg kikket på egen databruk og så det stå 7.7.13 18:43 100,0Mb, 7.7.13 18:54 100,0 MB og sånn fortsatte det. Hva i all verden var skjedd her? Tidspunktene fikk meg til å tenke på hva jeg holdt på med på det aktuelle tidspunktene. Nå husker jeg ikke alle ting på minuttet, men vi fløy rundt på en viktigfestival i Horten, og jeg fotograferte selvfølgelig. Men kan det bli SÅ mye? Joda, med et mobilkamera som jeg har tok jeg over 721MB med bilder bare i går på mobilen. Og så kan jeg jo også filme i full HD må vite, det bruker jo et “par” megabyter det også. Ikke rart megabytene går.

Så hvor ble megabytene av? Dropbox er en APP som jeg sverger til, og jeg har den “over alt” på pc, bærbar pc, mobil og nettbrett fordi den er så UTROLIG kjekk i sine datalagringsfunksjoner. Alt som skrives og gjøres går rett til nettskyen og her ligger saken begravet. For en tid tilbake når jeg satte opp telefonen fikk jeg tilbudet om å lagre bilder tatt med mobil til Dropbox, og det er jo kjempepraktisk, toppers, ALLE bør gå for den, det er SÅ mye lettere å kunne bruke bildene på pc etterpå når de bare er der. Det var også et spørsmål til, skal bildene lastes opp kun på Wifi eller både på Wifi og Mobildata. Med mitt databonnement har jeg tidligere funnet ut at jeg har nok av datakraft til å kunne unne meg at alt skjer med en gang så her sto alt på, dvs. både wifi og mobildata. Dengang jeg fant ut at det var like greit hadde jeg et mobilkamera med betydelig lavere oppløsning og en enda sprekere mobildataløsning og siden har jeg ikke tenkt mer på det, før i dag…. Nå har jeg satt Dropbox (som ikke er noe mindre flott av den grunn) til kun å laste opp bilder på Wifi, så jeg noen megabytes igjen til jeg skal på ferie også.

Og, som om ikke det var nok fant jeg ut at Google +, en sosial sak ala Facebook som jeg aldri (nesten) bruker, også har samme funksjon og laster opp bilder jeg tar til et nettalbum. Også her er valget mellom ikke å laste opp, laste opp på Wifi og Wifi OG Mobildata. Denne slo jeg av, det holder med Dropbox.

Moralen er at det er en idè å ta en kikk på hvilke innstillinger du har satt på din mobil for å hindre de store overraskelser. Det er mange tjenester som kan tilby lignende scenarioer (Facebook, Google drive, Live etc.) som det helt klart vil være en fordel å tenke over før man aktiviserer, i alle fall i ferien hvis man har begrenset med Mobildata eller i utlandet hvor større ubehag kan inntre. Ta runden og sett deg inn i funksjonene og oppdater innstillinger som passer ditt dataforbruk og lommebok.