Grunnleggende FacebookHva er Facebook?

  • På FB har man en venner liste du kan vedlikeholde. Du kan tilpasse dine  personverninnstillinger slik at du bestemmer hvem som kan se innhold på din profil.
  • Du kan laste opp bilder og opprette ulike foto album som du deler med dine venner.
  • FB støtter interaktive samtaler(chat), og muligheten til å legge inn innhold/kommentere på dine venners sider, dele informasjon og bilder etc.
  • FB har grupper, sider for bedrifter og foreninger.
  • FB kan strømme video.

Kort fortalt, FB er en kommunikasjons plattform hvor man kan treffe mange forskjellige mennesker. Du bestemmer hvilke mennesker dette er.

Hva er Facebook ikke!

Farlig! Facebook er et verktøy som alt annet. Det kan missbrukes eller bare brukes. Hvis du har en stor skiftenøkkel og slår den i hodet på noen så de besvimer, kan vi da anklage de som lager skiftenøkler for å lage våpen, eller var det et missbruk?

Hvordan holder du deg sikker på Facebook?

Universal regel for ALT på Internett og ellers i verden: Bruk hodet. Ikke klikk på eller tro på alt du leser. Morsomme undersøkelser som ser ufarlige ut er laget for å samle inn informasjon om så mange som mulig. Får du venne forespørsler er det så lett å bare akseptere de. Om Olga med trutmunn fra Russland sååå gjerne vil være venn med deg, er det så lurt? Venneforespørsler fra ukjente bør du avslå av samme grunn som vi forteller våre barn om ikke å sitte på med fremmede. Samme gjelder med forespørsler fra bekjente du kanskje ikke deler så mye felles med. Hvorfor skal jeg være venn med min mors bekjente? Det er ingen vits i å konkurrere om å ha flest mulig venner, det er bare mer å vedlikeholde. Vær restriktiv!

Morsomme videoer og lenker! Tenk litt over hva folk deler eller sender deg. Dukker det opp en morsom sak fra en person som aldri før har vært “morsom” er det lov å lure på om han mente å sende noe til deg. Mer enn et par ganger har jeg spurt folk om det de sendte var til meg og sendt med vilje. Et par ganger var det bra jeg ikke klikket inn på de sakene. Jeg kaller det sunn fornuft.

Som nevnt over har FB personverninnstillinger. Disse bør du gjøre deg kjent med. Er du usikker, ta deg likevel tid til å gå inn på siden og se over hva som finnes der. Mange ting er godt forklart. Min personlige oppfatning av personvern på nett at det er bedre å være restriktiv enn å si ja til alt.

Når du deler bilder og tekst vær klar over at du kan bestemme HVEM som får se det du deler. Deler du personlige bilder eller meldinger kan du f.eks på den enkelte melding gjøre det slik at den bare kan sees av venner. Det man deler “Offentlig” kan deles med hele verden. Altfor få tenker på dette når de deler.

Overblikk over Facebook:

Nyhetsstrømmen (Hoved elva)

Her dukker alt du har knyttet til din profil opp. Se for deg at du har en liten bekk som renner nedover fra fjellet. Etterhvert som den renner nedover kobles det til andre bekker og bekken blir en elv. Så kommer enda flere bekker og elver til og elven vokser seg stor på sin ferd mot havet. Vannet fosser i en stri strøm, og det som havner i elven fyker avgårde. Alle de små bekkene som vi snakker om her er de du setter som venner, sider du liker, grupper du liker og innlegg du kommenterer.  “Mange bekker små gjør en stor Å”

Din Profil og Din side

  • Din profil på Facebook er de opplysningene om deg selv du oppgir. Selv om FB spør eller ber deg legge inn masse rart betyr ikke det at du MÅ gjøre det. Ikke fortell mer enn du ønsker at andre skal få vite.
  • Din side viser din lille bekk. Altså de saker du publiserer og andre som angår deg direkte.

Sider på Facebook

Sider er gjerne bedrifter, foreninger etc som ønsker å si noe eller vise noe på Facebook. En side har ikke venner slik som profiler(personer), men “samler” likes som tilhengere. Sider kan ha et ganske variert innhold avhengig av hva siden omhandler.

Grupper på Facebook, lukkede og åpne.

Grupper er en plass for likesinnede å kommunisere. Man har spesialiserte grupper for spesielt interesserte, eller grupper for større grupper som Vestbys Venner. Det er ofte mye kommuniksjon i grupper. Man blir medlem i grupper for å delta. Grupper kan være åpne eller lukkede slik at man må be om å få bli medlem. Eksempelvis er jeg med i en fotoklubb hvor vi har en egen gruppe for medlemmer. Ingenting er hemmelig, men det er tryggere å delta i en mindre forsamling med kjente.

Hvordan delta i et fellesskap for å dele informasjon?

Facebook er er utrolig kraftig verktøy for å raskt kunne spre informasjon. Av og til går ting viralt og kan bli sett av millioner av mennesker. I et fellesskap er man gjerne opptatt av de samme målsetningene. Kan være: å få flere medlemmer, å spre viktig informasjon, informere om noe, reklamere for noe etc. Ved å like oppretter man et slags abonnement på informasjon fra det stedet man liker. Det havner i din Nyhetsstrøm. Når du kommer borti noe som du mener er viktig eller flere bør se, da er det på tid dele med andre. Når du deler videreformidler du den aktuelle saken. Du kan dele på flere måter. Dele rett i din nyhetsstrøm, dele på en side, dele i en gruppe, eller dele på en annens nyhetsstrøm, eller dele som private meldinger og i epost. Det er når ting deles at det for alvor kan bli mange som får budskapet.

 

Like en side, en gruppe eller et innlegg.

Når du liker noe på FB kan andre som også kan se det samme innholdet se at du likte det. Den som postet det du likte vil også få en melding om at du likte det.

Dele en side, gruppe eller innlegg.

Dele betyr enkelt å dele innhold du liker med andre. Hvis du klikker på Del og ferdig med det vil det du deler havne i din tidslinje eller på din egen profil. Da vil de som har deg som venner kunne få opp det du deler i sin egen nyhetsstrøm. Det du deler vil da være offentlig slik at alle kan se det og dele det videre.

Hvis du velger “Dele…” så får du flere valg. Da kan du velge i nyhetsstrømmen som over, i en gruppe(som du er medlem av), i en side(som du administrerer), på en venns tidslinje(slik at alle hans venner får se) eller som en privat melding. Det er mange måter å dele på, og dette justeres litt etterhvert av Facebook.

Det som skjer når du deler er jo at andre blir eksponert for det du deler, og her kommer det som er lurt å tenke på:

  • Deler du på egen tidslinje er det først og fremt de du har i vennelisten som får se.
  • Deler du på en side du administrerer er det alle de som er tilhenger(har likt siden) som får se det du delte.
  • Deler du til en gruppe, vil det du deler vises for gruppens medlemmer.

Husk at med dette kan du lese at det første punktet deles KUN til dine venner hvis de ikke deler det videre. I de to andre, altså i grupper eller på sider vil alle de som er medlemmer eller tilhengere få se og kunne dele videre.

Hvis du velger noe annet enn offentlig i hvem som kan se, vil dette også begrense om saken kan deles videre.

Kommentere på innlegg.

Når du kommenterer et innlegg, er det innlegges personvernregler som gjelder. Er den offentlig er også kommentaren din det.

Når du kommenterer får alle som har likt innlegget melding om det. Du får også automatisk et “abonnement” på innlegget og beskjed hver gang noen andre kommenterer. Dette er med på å skape større aktivitet rundt innleggene og liv til diskusjoner. Husk bare at det kan være masete dersom man etter kommentar føler seg ferdig med innlegget. Da kan du i såfall klikke på de tre prikkene oppe til høyre i innlegget og slå av varsler for innlegget, så blir det stilt :-)

For et innlegg er kommentarer verdifulle fordi det skaper aktivitet og engasjement. Det løfter også saken opp i nyhetsstrømmen slik at det er større sannsynlighet for at flere ser innlegget. Derfor er det også stor fordel i interessegrupper at de engasjerer seg og kommenterer på saker de mener er viktige.

Grunnleggende Facebook (og hele internett) regler:

Kan du ikke si det ansikt til ansikt til noen, ikke si det på Facebook heller.

Er du i tvil om det er lurt å kommentere, lurt å dele bilde eller tekst, la være. Internett fanger. Det er vanskelig å fjerne noe som er lagt ut.

Nei, folk flest er ikke interessert i hva du spiste til middag og bilde av det. Ikke del eller publiser tull og tøys. Da gidder ikke folk høre etter når du virkelig har noe å si.

Kjedebrev er tøys som de fleste kan klare seg uten. Det er spam som fyller opp Facebook og gjør den lite interessant. Kjedebrev er dessuten ofte laget for å lokke deg til å like og dele, som medfører at andre kan klare å samle inn opplysninger for å produsere reklame søppel.

Horoskop og hvilken superhelt du er, teller som kjedebrev med en ondsinnet hensikt. Det gjøres for å kunne samle inn opplysninger om deg og dine venner for å sende dere reklame eller annen uønsket oppmerksomhet.

Et godt tilbud som er for godt til å være sant, er for godt til å være sant. Facebook er ikke fri for svindlere. INGEN vinner den nyeste Iphone for en krone, de blir alle lurt. En kritisk sans er fornuftig. Litt som å gå på gata. Selv om det er mye fint i butikkvinduene MÅ du ikke gå inn i alle butikker.