Dropbox er en finansieringstjeneste fra Dropbox selskapet. De tilbyr gjennom sin tjeneste en sky basert lagring og fil synkronisering.

Gjennom tjenesten kan man speile en mappe og alt innhold over til nettskyen. Et lite program på hver enkelt maskin tilknyttet en konto vil så synkronisere mot mappen som dropbox er koblet til.

Rent praktisk betyr dette at alle filene ligger på din lokale maskin i en bestemt mappe. Dropbox programmet som kjører på maskinen vil overvåke mappen og sørge for å kopiere endringer opp på nettskryen så snart den kan, gjerne med en gang. Dette betyr først og fremst at alt innhold i den lokale Dropbox mappen blir lagt i nettskyen (på internett). Så kommer noe av det smarte med Dropbox, og det er muligheten for å koble flere mapper til samme konto. For man trenger en konto som identifiserer hvem man er når filene skal synkroniseres. Med en ny maskin koblet til samme Dropbox konto vil filene om ligger på nettskyen straks begynne å lastes ned til Dropbox mappen. Når man i etterkant oppdaterer en fil på en pc, vil den automatisk bli synkronisert til den andre maskinen. Kjempeflott av flere grunner. Man kan f.esk knyttes til samme konto på jobb og hjemme. Så sitter man på sin hjemmepc og skriver et dokument til jobben. Så lagrer man og reiser på jobb. Der har jobbmaskinen samme Dropbox konto, og derfor ligger også filen man holdt på med hjemme klar til bruk. Så kan man fortsette der man slapp uten å bruke usb brikker eller å sende seg selv en e-post med dokumentet.

Dropbox gir deg derfor først og fremst 2 ting som jeg liker veldig godt, synkronisering av mapper mellom flere maskiner (Jeg har 4 eller 5 maskiner tilknyttet min Dropbox), og en sikkerhetskopi som befinner seg på en annen lokasjon enn orginal pc’en.

Men, det er ikke alt, for Dropbox er også blitt knyttet til smart telefoner og nettbrett gjennom apper man kan laste ned. På denne måten kan man få tilgang til filene sine fra nesten hvor som helst. En annen sak som også er blitt aktuellt med Dropbox er at den også håndterer bilder tatt med smarttelefoner, og automatisk kan laste disse opp til Dropbox. Da er det slik at med Dropbox på hjemmepc kan man gå inn i en mapp i Dropbox og se på de bilene man nylig tok, uten å måtte laste de ned, Dropbox ordnet det.

Med Dropbox får man 2 Gb plass til å begynne med og man vil starte med gratis varianten. Om man trenger mer plass kan man velge å kjøpe mer plass, hvilket jeg gjør, eller man kan sette i gang med å verve andre til å bruke Dropbox, da får man litt ekstra plass hver gang. Jeg har også gjort dette, og har mye mer plass på Dropbox enn jeg trenger.