Stasjon C: er standard for alle Windows installasjoner, og har din pc en cd eller dvd stasjon er den trolig på bokstav D:, andre stasjoner kommer gjerne etter det. Men hva er stasjon A: og B: til?

I de tidlige dager hvor datamaskiner var digre monstre og ordet harddisk ennå ikke var oppfunnet var stasjon A: og B: holdt av til diskettstasjoner. Husker jeg gikk på datakurs i millitæret, og pc’n der hadde ikke diskettstasjon engang.

Uansett, med kun disketter tilgjengelig alt ble lastet fra disketter. Da var det ennå ikke Windows og alt kjørte fra DOS. Dos sitt grensesnitt var hvite bokstaver på svart bakgrunn, og det meste foregikk der. De som holdt på med data da, lærte seg slike dos kommandoer som i dag ansees for å høre geek’ene til.

Maskinene som ble bygget ble da bygget for å bruke disketter, og i oppstart lette maskinene etter stasjon A: og forsøkte å kjøre oppstartsprogrammer på den disken automatisk. Hadde du ikke en slik disk i ble du møtt med “Please insert source disk into drive A:” og du hørte en klikkende lyd fra maskinen som sjekket for disketter. Behovet for disker økte og de so mhadde 2 stasjoner, A og B kunne kjøre dobbelt så raskt og bytte disk på den stasjone som ikke ble kjørt, det var helt konge :-)

Så når harddisken gjorde sitt inntog ble ikke diskettene forkastet, det var jo utrolig mye disketter rundt om. Husker jeg installerte Windows fra disketter…. Så derfor ble disketter brukt i lang tid, og reservasjonen til både A og B stasjonene var låste. Da ble det naturlig at neste bokstav, C: ble satt av til å installere en harddisk. Derfor er C: stasjonen den dag i dag standard mappe for windows. Det er fortsatt forskjeller på hvordan Aog B stasjonene blir behandlet av Windows. Bl.a skal det være vanskelig å installere på stasjonene selv om man prøver, pga indexering og slikt.

Personlig bruker jeg de stasjonene til å sette opp nettverks stasjoner i mitt nettverk. F.eks. er B alltid bilde disken i nettverket mitt. Du kan gjerne koble opp både disker og nettverk på A og B, men det er best å ikke sette de til oppstartdisker.