Det enkle er ofte det beste, i alle fall om vi skal tro denne uavhengige testen av sikkerhetsprogrammer. Windows Defender er innebygget i Windows 10 og får toppskår på alle måleparametere.Veldig ofte får jeg spørsmål om sikkerhet, og ser at folk har lagt inn det ene og et andre sikkerhetsprogrammet. Veldig ofte anbefaler jeg kundene å fjerne programmer de har betalt en god slump for. Noen ganger i de verste tilfellene har kunden også gått i fella på sikkerhetsprogrammer som gjør mye mer enn de lover. De oppfører seg nesten som de virus de skal beskytte mot. Og så må du betale for det!

Hva trenger du?

er et spørsmål jeg ofte stiller kunden. Da ser de litt på meg og vet ikke helt hva jeg mener. Saken er jo den at det er bruken som avgjør behovet. Uten å behøve å diskutere surfevaner i detalj er det stor forskjell på hvordan folk bruker nettet. Noen slenger innom mail, nettavis og betaler regninger. Og det var det. Andre søker opp informasjon, filmer, kjøper varer i nettbutikker, biletter osv på nett. Så har vi også den gruppen som synes det er spennende å sjekke ut alt det som er skummelt eller forbudt, pikant og så videre. Her har vi altså 3 grupper av risikotakere grovt sett. Det er klart de vil ha forskjellige behov for sikkerhet.

Det viktigste filteret sitter i ditt eget hode.

Det er lov å tenke selv. Dukker det opp et tilbud som er for godt til å være sant, så er det som regel det, ikke sant? Noen forsøker å lure deg.

De forsøker å lure deg.

Og det er her kjernen ligger. Virus, malvare, trojanere har alle en ting til felles. De forsøker å lure deg. Det er noe som kalles på “fagspråket” for phising eller fisking. Det er når det legges ut feller som du går i. En sms som sider du har en pakke på posten, men du må betale frakt først…. Banken sender en e-post og ber deg oppdatere dine opplysninger…  Du får en melding om at noen har forsøkt å hacke din bank eller e-post, logg på her og bytt passord… eller en som det har vært veldig mange av, melding om at du har blitt hacket og filmet mens du ser på porno og leker med deg selv. Det er mange som har gått i den fella.

La deg ikke lure, ta en pause og tenk deg om, så gjennomskuer du fella. Det samme gjelder det å laste ned og installere programmer og tjenester fra mange forskjellige instanser. Er du utrygg, vent og spør noen som vet.

De fleste “uhell” når noen går i fella, skjer når man handler for raskt uten å se godt etter eller å tenke seg om.

Windows har i dag et innebygget antivirus og sikkerhetsprogram som skal dekke det meste. Det er også optimalisert for hastighet og ligger installert på din pc. Det oppdaterer seg selv i bakgrunnen og passer på uten at du må gjøre en masse valg. Altså ingen masing flere slike programmer utsetter deg for. Hvem i alle verden vet om de skal tillate ditt og datt å kjøre?

Big Business

virus

Virus kan infisere din pc.

Sikkerhet og antivirus har vært big business i mange år. Noen har fleipet med at mange virus har blitt skapt av beskytterne for å få flere kunder. Det skal ikke jeg si noe om er sant, men de har i alle fall tjent store penger på folks behov for å beskytte seg. Og så putter de på masse ekstra som gjør de enda mer attraktive og din PC mye treigere. “Det enkle er ofte det beste!” er min kommentar til det. Har du spesielle behov kan det hende du burde sjekke ut flere varianter av beskyttelse, men for mannen i gata, meg seg selv inkludert, er Windows Defender mer enn godt nok.

Men…. vent nå litt

For det er selvfølgelig sånn at jeg kan anbefalte et skritt, i tillegg til windows Defender og å bruke hodet. Litt som jeg var inne på i sted er det jo slik at alt ikke bare er direkte infisering, men de fisker etter opplysninger. Det er store penger å tjene for selskaper som klarer å samle inn informasjon om publikum. Ikke nødvendigvis passord og slikt, men navn, e-post adresser, telefonnummere, hvilke varer du ser på i butikken, hvilke filmer du liker etc. Informasjon er blitt en veldig lukerativ vare. Derfor gis mye gratis bort i bytte mot opplysninger. Hva tror du skjer når du tar tester på Facebook? Noen er slemmere enn andre og logger dine tastetrykk og finner brukernavn og passord for å svindle deg. Da er det ondsinnet og kalles Phising. Det er et program som jeg kan anbefale for dette som godt kan kjøres i tillegg til Windows Defender, og det kalles Malwarebytes. Det finnes i 2 utgaver hvor gratis varianten som veldig mange bruker må kjøres med jevne mellomrom. Betal varianten gir bedre ekstra beskyttelse og passer på automatisk. Sammen er disse 2 en svært god beskyttelse.

Les forøvrig sikkerhetstesten fra tyske AV-Test her. Teksten er på engelsk.