Fra tid til annen kommer spørsmålet opp om hvordan man sørger for at smart telefonen er trygg å ta med utenlands. Derfor viser jeg fremgangsmåten for Samsung Galaxy S5 her.

Vi starter selvfølgelig med å finne frem og ha telefonen på. Har du låsemønster som her så tegn det inn.
Så er vi på startskjermen som du bør kjenne igjen. Vi skal nå dra ned det jeg kaller “rullgardinen”. Se på det som en skjerm som viser filmen på et lærret. Bak lærretet finnes mekanikken bak som kan justeres på. Når vi setter pekefingeren over bildet og drar fingeren nedover vil du se at det er nesten som å trekke ned en rullgardin. Da dukker et nytt skjermbilde opp med mange instillinger på, blandt annet. Det er her vi skal justere litt.
Her ser vi bildet som da dukker opp. Runningene øverst er for brytere å anse. We bildet i midten lysegrønt, står bryteren på. I bildet du ser her er alle bryterne på, med unntak av “Skjermrotasjon” som er av. Da vil ikke skjermen rotere om telefonen legges på siden.
I dette bildet ser vi at Mobildata står på. Da har vi gitt telefonen lov til å bruke mobiltelefon-forbindelsen til å laste ned data til telefonen. Det er dette som kan bli veldig dyrt utenlands. Denne kan slåes av ved å klikke på den. Da vil du også få en advarsel om at noen ting ikke vil fungere så lenge den er av, det er helt ok. Men vi er ikke helt ferdige enda. Øverst til høyre er det bilde av et tannhjul. Det er ALLE instillingene gjemt bak, klikk på den.
Da kommer vi hit. Instillinger er brupperi i forskjellige emner. Den første gruppen heter Hurtiginstillinger og er en samling av de instillingene du trolig oftest eller lettest kommer borti. Gruppen under heter Nettverkstilkoblinger, og det er den vi skal kikke nærmere på. Instillinger er et langt skjermbilde, så nå trenger vi å få frem noe som står lenger ned. Det gjør du ved å sette fingeren din et sted nederst på skjermen og dra fingeren opp(uten å løfte fingeren fra skjermen) til du ser at Nettverkstilkoblinger står helt øverst.
Her ser du et skjermbilde hvor vi har gjort dette.Nederst her er det en knapp som heter “Flere nettverk” som vi skal inn på. Trykk på den.
Da kommer vi til dette skjermbildet. Linjen i midten heter Mobilnettverk, og den skal du klikke på.
Da kommer du hit, som er vår destinasjon. I skjermbildet her er det krysset av for Mobildata og Dataroaming. Her i norge er de greie å ha på, men straks du er utenlands bør de slåes av for å hindre telefonen din å laste ned data via mobillinjen på eget initiativ. Når du har tatt vekk disse vil ikke vær data, epost og andre nett tjenester lenger laste ned data uten at du vet det. Trenger du tilgang til nett alikevel så kan telefonens wifi brukes. Wifi er gratis på mange hoteller og campingplasser, man får utdelt en kode man kan bruke. Wifi bruker ikke telefonens mobilnettverk til å laste ned data og vil ikke belsta deg med ekstra kostnader.

Om litt vil vi lage en ny gjennomgang av hvordan man kobler seg til et trådløst nettverk.