Er det mulig å se din webside på en smarttelefon uten å måtte zoome ut og inn? Kan man lett se siden på et nettbrett? Antall brukere av mobile enheter stiger drastisk, og dette antallet er svært høyt i Norge.

Bare unntaksvis møter vi på noen som sverger til sin gamle tastetelefon, resten av oss har smarttelefoner og bruker den hyppig. Bare se på antall kampanjer for mobilabonnement så ser du hvor hett det markedet er.
En webside som er mobilvennlig tar hensyn til at noen vil se siden på sin mobil. I noen tilfeller er hele 50% av besøkende fra mobiltelefon, så det er et viktig marked.

En webside er mobilvennlig når besøkende finner det de leter etter uten å måtte zomme eller panorere frem og tilbake for å lese og finne informasjon. Når menyer, tekst og bilder er tilrettelagt slik at man lett kan klikke med fingeren på lett forståelige knapper. En mobilvennlig webside er responsiv slik at den tilpasser seg det medie den leses på. På den måten blir bruken mest effektiv og den besøkende er fornøyd og glad når vedkommende finner lett frem.

Hvordan er den mobilvennlige teknologien?
Det er som vanlig mange veier frem til målet, men felles for de fleste aktuelle metodene er at det hele løses med CSS kode og javascript. De fleste som bruker dette lager ikke dette selv, men benytter seg av et rammeverk som har ferdiglaget funksjonalitet. Det gjør jobben lettere og mer strukturert. Vi i PCInfo.no benytter oss for det meste av rammeverket Bootstrap til dette. Fordelen er at sidene blir lettere og mer oversiktlige å jobbe med, og man slipper å lage et eget opplegg for mobile enheter. Alt ligger i samme side, den bare tilpasser deg størrelsen på det mediet den vises på ved å justere innholdets plassering og størrelse. Dette blir også forklart med at siden er responsiv fordi den responderer på størrelsen på nettleseren eller skjermstørrelsen.