Et løsepengevirus er et virus som ved å endre på datamaskinen sin setter deg i en situasjon hvor du må betale for å få tilbake kontrollen. Nå er en ny versjon ute av de mest fatale, den krypterer filene dine og det er umulig å få de tilbake.

Det er på Dagbladet.no som det kan leses om dette viruset. Det er ikke første gangen det kommer, men det er svært ubehagelig å bli “smittet”. Tidligere versjoner også kalt Politivirus gjorde datamaskiner umulig å bruke. Da fikk du en beskjed om at du hadde brutt lover og hadde ulovlig porno på din datamaskin. Ved å betale en bot til politiet ville spærren bli opphevet. Dengang lot det seg gjøre for en data ekspert å reparere dette, men slik er det ikke lenger. Nå tar de viktige filer som blir kryptert med en unik nøkkel. Det er simpelthen ikke mulig å få tilbake filene uten den nøkkelen. Dermed er ditt eneste valg å betale eller å miste filene. Betaler du er du med på å finansiere videre drift av svindel som disse kjeltringene driver med, så det er ingen god ide. Dermed blir spørsmålet “hvordan kan vi beskytte oss?”

Nøkkelordet er Sikkerhetskopi

Sikkerhetskopiering av alle viktige dokumenter og bilder kan være din eneste fornuftige måte å få tilbake filene dine på. Da kan du rett og slett slette hele datamaskinen med en formatering av harddisken og legge de viktige dokumentene tilbake. Det koster selvfølgelig litt det også, men da unngår du å betale svindlerne for å pønske ut enda flere måter å svindle deg på igjen. En viktig del av en slik sikkerhetskopiering er å ta vare på alle lisenskoder og installasjons medier til viktige programmer du bruker. Så blir det lettere å komme i gang igjen.

Hvordan kan du unngå å bli smittet av viruset?

Det sprer seg gjennom en e-post. E-posten inneholder zip fil som har en faks pakket ned. Det er når du åpner zip filen og forsøker å lese faksen at problemene starter. Da kjører viruset i gang og låser pc’n din og krypterer filene. Da er løpet kjørt. Kun ved å betale 1500 dollar kan du få de tilbake. Vedlegget er navngitt ved å generere tilfeldige ord, og e-posten er adressert direkte til deg.
Tilbake til spørsmålet, hvordan kan du unngå smitten? Vær kritisk. Ikke tro på alt som dukker opp og spør deg selv om vedlegget virkelig høres riktig ut. Vedlegg fra ukjente bør man være skeptisk til, og vedlegg fra kjente som virker malplassert skal man også være forsiktige med. Og, i disse dager bør man passe spesiellt på hvis man får en faks sendt i e-posten sin.

Og husk, selv om du betaler er du ikke garantert på få et passord til å dekryptere filene med. Det er kjeltringer vi snakker om….