Det er ingen tvil, selv om du har en ny og fin pc kan veien til problemer være ganske kort. Den viktigste årsaken er brukeren, eller DU, som er for naiv. Når du laster ned gratisproblemer, oops nei jeg mente gratisprogrammer, må du ikke stole på at du bare får det du ønsker. Det er nemlig med det problemene starter.

Nå skal vel ikke jeg klage, jeg tjener jo penger på å rydde opp i andre folks data problemer, og det vil ingen ende ta, hurra :-) Saken er nemlig den at når du gjør noe så enkelt som å installere en java oppdatering, følger du da med på hva du trykker på? Ikke det nei, da er du i selskap med de fleste. Selv på Java som er et viktig og seriøst program for å ivareta sikkerheten når du logger inn på nettbank har sine “svin” på skogen. Når du installerer oppdateringen er det underveis et kryss som er avkrysset sammen med litt tekst. Hadde du lest teksten hadde du sett at her kommer det et tillegg som endrer hvordan maskinen din oppfører seg, og utsetter deg for potensielle trusler. For ferdig avkrysset er nemlig et valg for å installere Ask toolbar. Den legger til en toolbar i nettleserne dine og bytter søkersider. Den utsetter deg også for knapper som kan gi deg ytterligere overraskelser du som oftest ikke ønsker.

REGEL NR.1!

Åpne øynene dine og se hva som skjer. Når du installerer programmer er det ikke bare å klikke og og godta alt, pass på under hvert trinn hva du faktisk godtar for å unngå problemer. Er uhellet ute, ja så kan vi jo hjelpe deg med å rette opp i problemet, det er det vi lever av.

HOW-TO GEEK GJORDE ET EKSPERIMENT

For å teste ut hva som skjer når man laster ned gratis programmer og installerer de ukritisk. De benyttet en av de største distrubitørene av gratis programmer på nettet, Download.com, og satte i gang. Først og fremst må det da nevnes at Download.com har en grunnregel at de ikke tillater skadelig programmvare på sine sider. Vel, dette er hva som skjedde.

De fant frem de 10 mest populære progammene og installerete de på en pc som var satt opp for anledningen. Den var da altså helt ren og feilfri.
Først forsøkte de seg på antivirus programmet Avast. Dette er et anerkjent program som er brukt av mange og som i How-to Geek’s egne tester kommer ganske langt opp i resultater. Under installasjonen(ukritisk) fulgte Dropbox med og ble installert på maskinen. Et av mine favorittprogrammer og ikke akkurat skadelig programvare, men likevel..

Så gikk de til neste på lista, et program som heter KMPlayer, for å spille av mediefiler. Ganske kjent det også for å si det sånn. Under nedlastningen legger de merke til at i grå tekst står det at “innstaller enabled” hvilket betyr at installasjonsprogram er på. Skal man installere programemr et det jo kjekt med in installer slik at programmet blir riktig installert. Underveis i installeringen dukker det opp betingelser og krav i “hytt og pine”, og de kommenterer sarkastisk at det er bra folk er trenet i å alltid LESE de. Ellers kan man jo faktisk plutserlig bli enig i alskens merkelige saker, eller å få installert ekstra programmer som Spigot’s nettleser kidnapper, som faktisk er der. Så kommer betingelser for en PC Cleaner, og den går også inn på pc’n om man ikke passer på. Og enda en gang dukker noe mer opp, betingelser for et program som de omtaler som “infeksjon med det forferdelige Trovi nettleser kiddnappings skadeprogram” (fritt oversatt). Ikke akkurat så vanskelig å se hva de mente om det der…. Her hører det med til historien at enda et program(uønsket) var på vei til å installeres, med det feilet om kom ikke med. Uansett, installasjonen(e) er ferdig og opp spretter Pro PC Cleaner som har satt i gang å kjøre, helt uten å bli spurt. Det kommer raskt med at pc’n har hele 789 feil som den har funnet. Denne kommer opp hele tiden og maser veldig. Forresten morsomt med så mange feil på en helt fersk installasjon av Windows. Og ja, du må ikke tro programmet RETTER feilene. Da må du kjøpe det først. Jeg har vært borti dette programmet før, og tjent penger på å fjerne det fra uheldige personers pc’er.

Sånn fortsetter fortellingen deres med alle de 10 på topp programmene, flere av de tar med seg “venner” til festen. Til slutt er det dukket opp så mange programmer som gjør ditt og datt på pc’n at de velger å restarte den. I oppstarten hyler Avast om virus som forsøker å kjøre og om programmer som forsøker å installere. Søkemotorer og oppstartside er byttet (uten samtykke) og det der håpløst å bytte tilbake. Som om ikke det er nok skjer det en masse flere ubehageligheter som jeg ikke vil bruke tid på å repetere her, du må gjerne lese hele saken selv, det er ganske underholdende.

Konklusjonen på saken er at det finnes mye rart en kan pådra seg. Ved å gjøre installasjonene og godta alle betingelser havner man i trøbbel. Denne pc’n de har her er gjenstand for seriøs rensking etter dette. Det er absolutt en pc jeg ikke ville benyttet mine passord på, og absolutt ikke nettbank da her er det flere spionprogrammer med i bildet. Jeg kan ikke gjøre annet enn å gjenta Regel nr. 1! Pass på og følg med på hva som skjer når du installerer programmer som er gratis. Ikke godta alt som dukker opp, det er helt tydelig at det ikke er noen sperrer for hva som kan skje.

Som How-To Geek sier; når produktet er gratis, er det reelle produktet DEG og DINE data.