Støv er ikke farlig, kanskje til og med sunt har jeg hørt. Men din bærbare PC er ikke enig. I bildet her har jeg demontert en laptop og kan se hvordan støvet har lagt seg som et filter foran kjøleribbene. Dette er akkurat som på en bil hvor radiatoren kjøler ned motoren. Får den ikke nok kjøling kan det resultere i totalt motorhavari, og det samme gjelder for en pc, spesielt laptop’er. Her var det tydelig at det allerede var samlet seg for mye støv.
 

Slikt støv vi snakker om her oppstår ofte fra klær som har mange løse fibre fra håndtering i vaskemaskin og lignende. Lar du den bærbare hvile i fanget ditt klarer du ikke holde den helt rolig. Dermed løsner fibre og blir med i “dragsuget” fra viften som skal blåse kald luft på kjøleribbene. De samler seg opp flere steder, men vi finner de oftest her hvor det er smalt å komme forbi.

 

Luftehull under

Kikk under din laptop, der finner du som oftest slike hull som vist på bildene her. Det ene hullet er for luft til viften, og det andre er for luft til harddisken som også genererer varme. Drar du din laptop over lårene frem og tilbake fungerer disse som en rasp mot dine klær og annet. Husk at føttene i hvert hjørne også er laget for å løfte maskinen fra underlaget og la luft strømme inn uhindret. 

Brannfarlig

Faktisk har man tidligere advart mot å tette disse hullene fordi det kan bli så varmt at det oppstår en reel brannfare. Spesielt senger, stoler med puter, bord med duker, dyner osv. er med på å øke denne faren. Er man i tillegg glad i å spille spill krever dette ekstra mye av datamaskinen og genererer ekstra varme. I tilfeller hvor en slik pc er satt i en seng mens man spiser middag eller er fraværende en liten stund kan uhellet være ute.
Har du mye viftestøy ved enkelt bruk kan dette være en av grunnene da viften fortvilet prøver å gi nok luft til kjølingen. Sørg for kjøling og nok luft, sett gjerne maskinen i hvilemodus når du forlater den.