Er du norsk og over 50 da er du veldig attraktiv for en spesiell gruppe mennesker. Jeg snakker ikke om arbeidsmarkedet eller sjekketjenester nå, men svindlerne elsker deg.

Rike nordmenn

Nordmenn er kjent for å være rike og ha penger i banken, eller velordnet økonomi kanskje? I tillegg er de voksne mer usikre og ukjente med moderne kommunikasjonsmetoder som kommer raskere enn vi klarer å sette penger i banken. I tillegg har vi her oppe i nord stor tillit til både banker og andre offentlige instanser. Dette gjør oss til en gullgruve for de som vil stikke fingrene i lommeboka di.

Svindlerne kommer seg unna

Det svindles over mange arenaer nå, både via telefonen og internett. Det er trygt å svindle en nordmann via internett. Kriminalitet over nettet ender veldig ofte med henleggelse da det er vanskelig å finne den eller de rette skyldige. I tillegg er det blitt så vanlig at bankene nå mer og mer forsøker å ansvarlig gjøre sine kunder for å unngå de mange tapene dette medfører.

SMS svindel er også knyttet til internett ved at du lokkes til å klikke på en lenke som tilsynelatende er trygg. Når Politiet, Skatteetaten eller kommunen sender deg en SMS med en lenke de vil du skal trykke på, da er det lurt å ta opp det røde flagget. Jeg sier ikke at alle som sender slike meldinger er svindlere, men det gjør ikke saken noe bedre, snarere tvert imot. For får du en sms med en lenke fra kommunen som inneholder viktig relevant informasjon på deres nettsider, ja da vet du jo at sms’er med lenker fra kommunen er trygge! Men er det alltid slik, og er det lurt å stole på en slik melding?  Det er svært enkelt å late som man ringer fra et annet nummer eller sende meldinger fra et annet nummer. Vi kan altså ikke stole på at avsenderen er den han sier han er. Hvordan kan vi da stole på innholdet?

Det er smart og effektivt å sende SMS informasjon til innbyggere eller publikum.

Men det gode og dårlige måter å gjøre det på. Får du en slik melding med en lenke vil jeg på det sterkeste anbefale å ikke benytte lenken. Besøk heller nettsiden til kommunen og sjekk hvilken informasjon som ligger der. Sendes en SMS til innbyggerne bør den være uten skumle lenker, og heller gjentas på nettsidene så synlig og tydelig at det ikke er til å ta feil av. Der kan man heller lenke videre til relevante sider med det man ønsker å fortelle.

Dersom kommune og andre instanser sender lenker i sine meldinger, sms eller annet, er de med på å hjelpe svindlere når de benytter akkurat samme metode for å svindle deg. Det er feil å lære publikum at det er trygt å benytte lenker i sms, mail eller andre tjenester som Whatsapp, Messenger og alt annet nytt som måtte dukke opp.

SLIK UNNGÅR DU SMS SVINDEL:
IKKE klikk på lenker som står i meldingen.
Det er så enkelt!

Se saken på Din Side (Dagbladet)

Mens jeg har lagt ut saken min dukker denne opp på Dagbladets sider og understreker hvor viktig dette er!

Se saken på Din Side (Dagbladet)